12 april 2019

Marjoke's Blog


12 april

De eerste dagen na de chemo


Weer een paar dagen verder.


Donderdag; de chemo doet z’n werk, de bijwerkingen beginnen te komen. De verpleegkundige heeft me precies verteld wat er  aan bijwerkingen en klachten kan komen en ook wanneer. En dat gebeurt gewoon.


Na twee goede dagen stond ik gisteren ineens heel moe op. Ik heb de hele dag alleen maar op de bank kunnen liggen met mijn ogen dicht. Ik ben nog nooit zo moe geweest! Bizar, elke keer als ik mijn ogen open deed vielen ze vanzelf weer dicht en viel ik weer in een diepe slaap.


Verder last van een kurkdroge mond. Ik moet veel spoelen met zout water en 4x per dag poetsen. Dit ter voorkoming van blaren en wondjes in je mond. Dat wil ik niet, dus ik doe heel erg mijn best om mijn mond schoon te houden.


Verder heb ik geen zin in eten maar ook hier verzet ik mij tegen. Ik wil immers niet nog meer kilo’s kwijt! Dus ik heb tegen heug en meug, verspreid over de dag, wat voedsel naar binnen gewerkt. Gelukkig ben ik niet misselijk en hou ik het keurig allemaal binnen.


Vandaag (vrijdag) stond ik beter op! Zin om te fietsen en naar buiten te gaan, maar ik merk al snel dat dit nog een stap te ver is. Na wat rondlopen hier in huis merk ik dat ik bibberig ben en nog een beetje wattig in mijn hoofd. Wel heb ik weer goed gegeten en ook koffie gedronken ... maar dat laatste gaf een vieze nasmaak! Ik merk sowieso dat mijn smaak wel wat anders wordt. Dit is niet gek zeggen ze, ook dat hoort er gewoon bij.


Ik heb weer wat meer energie en kan weer wat rommelen in huis, bloemen herschikken die ik gekregen heb, alle kaarten een mooi plekje geven, beetje opruimen etc. Vriendinnen komen me ondertussen lekkers brengen. Fijn dat ik me weer wat beter voel om dit te kunnen doen!


Intussen ga ik toch ook weer plannetjes maken wat ik wil gaan doen als ik me beter voel. Ik voel dat het misschien ook wel kan. Hoop zo dat ik alles nog kan uitvoeren wat ik in mijn hoofd heb!


Overigens hebben Ed en ik woensdag een pruik uitgezocht!  Tsjonge, we gingen een hele nieuwe wereld binnen … de pruikenwereld. Er blijken zoveel soorten en matente zijn! Mooi dankbaar beroep lijkt mij!


Ik heb de kans aangegrepen om van alles op mijn kop te zetten. Van rode lange krullende haren (altijd al gewild maar geeeeen gezicht!!) tot platinablond (ook leuk voor Ed) en een a-symetrisch pittig kapsel.  Toen ik een van de pittige korte kapsels pastte wist ik gelijk, dit is ‘m! Zeer vertrouwd, goed passend bij mij.


Zodra de eerste haren gaan uitvallen kan ik ‘m bestellen.

Ze hebben dan een paar dagen nodig om de pruik op maat te maken en aan te passen. Daarna haal ik ‘m op. Heel gek idee  eigenlijk … het zal vrees ik wel weer een moeilijk momentje worden.


Vandaag gaat het eigenlijk heel goed, en daar ben ik blij mee.